Haszonállatok

Bővebben

Az EKODIÁR® termékek mind a korábbi hazai szabályozás, mind az EU előírásai szerint takarmány-adalékok, amelyekben csak olyan összetevők vannak, amelyeket az EU takarmány-adalék kódexe engedélyez. Az EKODIÁR® nem tartalmaz szintetikus gyógyszert, csak a természetben megtalálható hatóanyagok vannak benne. A készítmények hatóanyaga egy speciális gyógynövény nanokompozit, mely a tavasztól őszig nyíló gyógynövények képviselőinek kémiai átalakítás nélküli kivonataiból áll.

Az EKODIÁR® termékek hatóanyag-együttesében olyan növények kivonatai szerepelnek, amelyek hatóanyagai egymás hatását felfokozzák (szinergizmus), Illetve amelyek kísérőanyagai a hatóanyagok hatásfokát növelik (adjuváns hatás).

Az EKODIÁR® különböző készítmény-formáit a polirezisztens mikroba-törzsekkel eddig készült vizsgálatok mindegyike hatásosnak találta többek között az alábbi kórokozók esetén:

Baktériumok:

Salmonella enterica több szerovariánsa
Salmonella infantis
Salmonella arizonae
Escherichia coli
Proteus sp.
Pseudomonasaeruginosa
Pasteurellamultocida
Staphylococcusaureus
Streptococcusbetahemoliticus

Gombák:

Aspergillusfumigatus
Aspergillusflavus
Candida albicans
Candida krusei
Candida glabrata
Candida tropicalis
Penicilliumchrysogenum
Fusariumoxysporum
Saccharomycescerevisiae

AZ EKODIÁR® termékek hatása, hatásmechanizmusa

1. Fűszerhatás

A termékek fűszerhatásukkal javítják az étvágyat, a táplálékhasznosulást, támogatják a szervezet: a belső szervek, vázrendszer, izomzat, ill. az ízületek fejlődését, segítik az egész szervezet, de kiemelten az immunrendszer optimális működését.
Alkalmazásuk fejlettebb ízületekkel, izmokkal, szívvel és más belső szervekkel rendelkező, jobb teljesítményű és reprodukciós képességű, kórokozóknak jobban ellenálló, optimálisan működő immunrendszerű állományt eredményez.

Kedvező a stressz- és görcsoldó élettani hatásuk.

2. Mikrobicid hatás

A termékek mikrobicid hatásukkal a legelterjedtebb, és legnagyobb gondot, kárt okozó emésztőrendszeri és légzőszervi betegségeket előidéző kórokozók esetében, a kórokozó/gazdaszervezet kapcsolatban, növelik a gazdaszervezet, és csökkentik a kórokozó esélyeit.

Az EKODIÁR® termékek növényi hatóanyagai kémiailag antiszeptikus hatású fenol-származékok, terpének, amelyek baktérium- és gombaölő hatásának biokémiai mechanizmusa felületaktív tulajdonságukkal és magas lipid-oldhatóságukkal állhat összefüggésben, mely tulajdonságok megkönnyítik a mikrobák membránjain a citoplazmába való behatolásukat. A mikroba sejtekben pedig gátolják a fehérjeszintézisben és energiatermelésben érintett enzimatikus folyamatokat.

3. Parazitariasztó hatás

Az egészséges állati szervezetek maguk is igyekeznek a paraziták ellen védekezni. Erre a legyengült szervezetek kevésbé képesek. A készítmények a gazdaszervezet jó kondíciójának biztosításával, illetve a gazdaszervezet testnedveiben, vérében megjelenvel parazitariasztó hatást fejtenek ki: támogatják a gazdaszervezet törekvését a külső és belső paraziták távoltartásában.

A gazdaszervezet testnedve, vére, mint táplálék: illatával, zamatával üzen a parazitáknak. Készítményeink megváltoztatják ezt az üzenetet, a parazitákat riasztó zamatot, illetve illatot előidézve.

4. In vitro vizsgálatok

A háziállatoknak fejlesztett EKODIÁR® termékek hatóanyag-kompozíciójának optimalizálásához in vitro vizsgálatok készültek a BÁBOLNA RT. Állategészségügyi Központjában.

NOTA BENE: Az EKODIÁR®-nak a tapasztalat szerint „ellenség/barát” felismerő képessége is van: a vizsgálatok szerint erősen antibiotikus hatású, mikrobicid készítmények a kórokozókra károsak, de a szimbionta emésztőrendszeri, ill. külhámon élő mikroorganizmusokat – elvileg még meg nem magyarázott módon – támogatják.

A termékek jellemző struktúrája

A termékek nanostruktúráját a szegedi NANOCOLLTECH Kft. laboratóriumában jellemezték.

A termékek vízzel jól hígítható, önmagukban és vízzel hígítva is szűk részecskeméret tartománnyal és nagy ún. eloszlási és méret stabilitással rendelkező nanorendszerek.

A készítmények alapanyagai

 • Természetes botanikailag meghatározott termékek
 • Természetes vegyileg meghatározott aromaanyagok
 • Aminosavak, sóik és analógjaik
 • Vitaminok, provitaminok és olyan kémiailag jól meghatározott anyagok, amelyeknek hasonló hatásuk
 • Nyomelemek
 • Kötőanyagok, csomósodás gátlók és koagulálószerek
 • Hordozó
 • Antioxidáns

A termékek hatásai, előnyei

1. Élelmiszer minőségi hatások

Az állati eredetű élelmiszeripari alapanyagok:

 • kórokozó- és gyógyszermaradvány-mentesek,
 • intenzív hústermelésnél nem, vagy kevésbé alakul ki elkülönült zsírréteg, a zsír egy része az izomszövetben oszlik el, javítva a húsminőséget, új, exkluzív húskategória jön létre,
 • a tej hozama és a táplálkozásbiológia értéke is nő.

2. Környezetvédelmi előnyök

A termékek megújuló nyersanyagból készülnek, így nem apasztják a meg nem újuló erőforrásokat.
Sem gyártásuk, sem alkalmazásuk nem jár környezetterheléssel.

3. Az alkalmazás, a medikáció során szerzett előnyök

– alkalmasak egészségmegőrzésre,
– hatásuk gyors, intenzív, a betegséget, illetve tüneteit gyorsan megszűntetik, a betegség, ill. a kezelés után gyors a felépülés,
– jó a hatásfokuk, alacsony, gazdaságos dózisban eredményesek,
– széles a hatásspektrumuk, nem tapasztalható velük szemben a kórokozók rezisztenciája,
– alkalmazásukkor nincs várakozási idő, negatív mellékhatása nem tapasztalható,
– jó étvágy, jó kondíció, egészséges, egységes, a kórokozóknak jobban ellenálló állomány alakul ki,
– együtt alkalmazhatók a szokásos vitaminokkal, gyógyszerekkel, gyógyító módszerekkel, kivéve a homeopátiás szereket.

4. Gazdaságossági előnyök

Költségcsökkentő hatások
– a kezelésnél kevésbé költséges egészségmegőrzésre kedvezően alkalmazhatóak;
– a terméknek alacsony a dózis-ára;
– alkalmazásakor jobb a takarmányhasznosulás.
Bevételt növelő hatások
– alacsonyabb elhullási arány,
– nagyobb teljesítmény, átlagsúly, egyenletes, összenőtt állomány.

Általános jellemzők

1. Alkalmazás módja

Folyadék készítmények adagolhatók

– közvetlen szájba adagolással kimért (flakonból) és kimérendő dózissal (adagoló pisztollyal)
– ivóvízbe adagolás kimérendő dózissal, nem zavarja felhasználásukat az ivóvíz minőségnek még megfelelő, akár magasabb vízkeménység, vagy egyéb ásványi anyag tartalom,
– takarmányba adagolás kimérendő dózissal akár dercés, akár granulált, pelletált, abrak, szálas takarmányba adagolhatók. A technológiák szokásos hőhatása nem árt a hatóanyag-tartalomnak.

2. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő

A készítmények komponensei az emésztés során lebomlanak és a kiválasztás valamely csatornáján – bőrön, tüdőn át, vagy vizelettel, ürülékkel – eltávoznak a gazdaállat szervezetéből.
Sem az izom- vagy zsírszövetben, sem a belső szervekben, sem a tejben nem halmozódnak föl. Így alkalmazásukkor az élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 0 nap.

3. Tárolás

Száraz, hűvös, fénytől, illetéktelenektől elzárt helyen, sérülésmentes, jól záró göngyölegben, 15-25oC hőmérsékleten, mechanikai sérüléstől óvva tároljuk, ezt szolgálja a fényvédő, mechanikailag stabil edényzet is.

4. Eltarthatóság

A gyártástól számított 2 év.