Télire való felkészülés – a biztonságos áttelelés biztosítása

OLVASSA EL SZAKMAI CIKKEINKET!

Blog

Télire való felkészülés – a biztonságos áttelelés biztosítása

Számos teendőt kell elvégeznie a gondos méhésznek ebben az időszakban, hogy a télre való felkészülés eredményes legyen. Ezek közül az egyik, hogy megfelelő tápanyagokkal és tartalékkal lássuk el a méheket.

Éhezés terített asztalnál

Az élőlények normális életműködéséhez nemcsak megfelelő mennyiségű táplálék szükséges, de az sem közömbös, hogy táplálékunk tartalmaz-e minden szükséges összetevőt.

Táplálkozásunkban, a méhek táplálkozásában is ilyen limitáló, korlátozó tényező a tápláléknak az energia, vitamin, ásványi anyag és aminosav tartalma. Az élő szervezet, a méhek szervezete is működik! Működik, tehát energiára és építőanyagra van szüksége. Ideális esetben a táplálék biztosítja mind a szervezet működéséhez szükséges energiát, mind a szervezet fejlődéséhez szükséges építőanyagokat.

A természetben normális körülmények között sincs mindig feltétlenül elegendő eledel a méhek beteleléséhez. Mivel a civilizáció által megbolondított természeti környezetben élünk, nem lehet azt pontosan kiszámolni, hogy lesz-e, mikor lesz legközelebb telített asztal. S hogy megfelelő lesz-e a választék.

A beteleléshez serkentő etetést alkalmazunk. Pótolja a természetből hiányzó táplálék energia tartalmát és kedvező hatása van a megfelelően erős betelelő népesség elérésére. A táplálék fontos összetevője az energia, a cukorszirup. De, lássuk be, ez csak az egyik fontos összetevő. Önmagában a cukor vagy a cukorszirup a méhek számára olyan, mintha az ember csak üres fehér kenyeret enne.

Hiába van bőséges energiaforrás, mint a cukorszirup, ha nincs elegendő B vitamin! A B vitaminok támogatják a szervezet működését, az emésztést, a táplálóanyagok hasznosulását, a szervezet energiaellátását, az fizikai teljesítmény növelését, egyesek a stresszhelyzetekben különösen fontos szerepet játszanak.

A méhészek jól tudják, hogy a méhek egészséges táplálkozásához szükség van a virágok pollenjére is: az szolgáltatja a fehérjéket, s bennük a létfontosságú, úgynevezett esszenciális aminosavakat.

Ha a természetben a méhek nem találnak megfelelő mennyiségű energiaforrást, egészséget megőrző gyógynövényeket, akkor abban sem lehetünk biztosak, hogy találnak megfelelő mennyiségű és minőségű aminosav-forrást. (Egyre több méhész panaszkodik a pollenhiányra.) A szervezet fehérjéit felépítő aminosavak beépülése akkor zavartalan, ha bizonyos, limitálónak tekintett aminosavak a szükséges mennyiségben rendelkezésre állnak. 

Egyes aminosavakat limitáló hatásúnak tekintünk, mert hiába terített az asztal, hiába van élelembőség, a limitáló, korlátozó aminosavak határozzák meg a többi aminosav felszívódásának, hasznosulásának a mértékét, hogy táplálékunkból mennyit hasznosítunk „testépítésre”. A méhek pedig mennyit hasznosítanak utódok nevelésére.

 A legfontosabb limitáló aminosavak közé tartozik a lizin, metionin, treonin. Ezek fontosak a szervezet fejlődése, növekedése szempontjából, de a zavartalan működéshez, pl. az ásványi anyagok hasznosulásához, a kórokozókkal szembeni védekezéshez is hozzájárulnak.

A limitáló források felhalmozása

A természetben normális körülmények között minden rendelkezésre áll az adott élőhelyen élő élőlények részére. De hol és mikor vannak normális körülmények? És persze a normális körülmények se jelentenek folyamatosan terített asztalt!

A természetben élő élőlények fejlődésük, evolúciójuk során megtanulták, hogy egyszer hopp, másszor kopp. Bőség idején, ha valami bőségesen  rendelkezésre áll, akkor bölcs dolog azt felhalmozni! Előnyös, ha bőség idején a rendelkezésre álló forrásokat, de a limitáló forrásokat feltétlenül felhalmozzuk a szűkösebb időkre. Ilyen a méhek nektár és virágpor gyűjtő hajlandósága is.

A sikeres betelelés támogatásához:

  1. APIVIT® B COMPLEX VITAMIN folyadék
  2. APIDIÁR® BLACK folyadék

Bőséges tápanyag és energia forrás: EZEKET A B-VITAMIN ÉS AMINOSAV KOMPONENSEKET NYÚJTJA AZ APIVIT® B COMPLEX VITAMIN FOLYADÉK

  •  B vitaminok: B1, B2, B3, B5, B6, B12
  • Aminosavak: Lizin, Metionin, Treonin
  • Ásványi anyag: Cink (Z++)

Gyógynövénykivonat: komplex természetes timol-aroma a természetben fellelhető komponenseivel együtt

 Az APIVIT® B COMPLEX VITAMIN folyadék a méhek és méhcsaládok jó kondíciójának és jó teljesítményének forrása: a méhek szervezetének fejlődéséhez fontos aminosavakat, és a méhek szervezetének működését támogató B vitaminokat tartalmaz, amelyek a pempőben is fellelhetőek. Készítményünk a természetes táplálékban – a termőtalaj minőségének romlása miatt – folyamatosan fogyatkozó cinket pedig kiegészíti a szervezet egészséges fejlődése és működése érdekében.

  • A B vitaminok támogatják a szervezet működését, az emésztést, a táplálóanyagok hasznosulását, a szervezet energiaellátását, a fizikai teljesítmény növelését, egyesek a stresszhelyzetekben különösen fontos szerepet játszanak.
  •  
  • A B12 vitaminnak egyrészt még fontos szerepe van a szervezet működésében, a fehérjék, szénhidrátok anyagcseréjében, másrészt már befolyásolja a szervezet építését, fejlődését, amelyben a készítményben lévő esszenciális és limitáló aminosavak játszanak fontos szerepet. (Esszenciális vagy alapvető fontosságú aminosavakra a méhek szervezetének feltétlenül szüksége van. Ha a limitáló aminosavból nincs kellő mennyiség, akkor pedig a többi aminosav beépülése is zavart szenved, tehát a szervezet nem fejlődik kellőképpen.)
  •  
  • A már elemzett B-vitaminok és aminosavak mellett a cinket azért emeltük ki az ásványi anyagok sorából, mert a cink és az aminosavak jelentősen támogatják egymás hatását. A cink nélkülözhetetlen a fehérje színtézishez: ellenőrzi és szabályozza az anyagcsere folyamatokat, számos enzim összetevőjeként részt vesz a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében, ezáltal a növekedésben.

Az APIVIT® B COMPLEX VITAMIN folyadék hatóanyagainak jó felszívódását és hasznosulását a készítményben lévő gyógy- és fűszernövények étvágyat és emésztést javító kivonata segíti.

A gyógynövények erejével a kórokozók ellen

A beteleléshez az APIDIÁR® BLACK folyadékot alkalmazzák még szívesen a méhészek a kórokozók áttelelési esélyeinek csökkentésére. Különös tekintettel a spórával szaporodó, jelesül a NOZÉMA-KÓR kórokozói elleni védekezésben hatékony, melyek spórái a BLACK jelenlétében nem kelnek ki. Gyógynövény komponensei, mint a jó fűszerek támogatják az emésztést, kiváló védelmet nyújt a hasmenés és a belső paraziták ellen.


Ismerje meg termékeinket!