Miért legyen zöld a cukorlepény?

OLVASSA EL SZAKMAI CIKKEINKET!

Blog

Miért legyen zöld a cukorlepény?

Már maga is támogatja a cukrot? – kérdezte egy méhész, aki sok száz társával hallotta, hallhatta előadásaink valamelyikén, hogy mind méhész óriásaink – Báró Ambrózy Béla, Sőtér Kálmán, Id. Boczonádi Szabó István, Örösi Pál Zoltán -, mind napjaink tudósai – Bencsik József, dr. Szalainé dr. Mátray Enikő, dr. Békési László – írásaira hivatkozva, általában, mint szükséges rosszról beszéltünk a cukorról.

Már maga is támogatja a cukrot? – kérdezte egy méhész, aki sok száz társával hallotta, hallhatta előadásaink valamelyikén, hogy mind méhész óriásaink – Báró Ambrózy Béla, Sőtér Kálmán, Id. Boczonádi Szabó István, Örösi Pál Zoltán -, mind napjaink tudósai – Bencsik József, dr. Szalainé dr. Mátray Enikő, dr. Békési László – írásaira hivatkozva, általában, mint szükséges rosszról beszéltünk a cukorról.

Mit tudunk a cukorról?

Valamennyien ismerjük
• a méz és cukor savassága közti, savakkal el nem tüntethető különbséget, amely miatt a cukor emésztése jobban igénybe veszi a méhek szervezetét,
• a méz és cukor összetétele közti különbséget, amely miatt a cukor csak energiaforrásként támogatja a méhek szervezetét, a méz számos hasznos anyaggal is.

A méh középbelében lévő peritróf membrán nem egy kész szerv, hanem folyamatosan képződő kocsonyás hártya. Kevéssé ismert, hogy a cukor károsan hat ennek a hártyának a képződésére, szilárdságára, s ezzel kedvező feltételeket teremt a Nosema spóráinak. Találtunk szakirodalmat arra is, hogy a cukor hátrányos a méh garatmirigyének fejlődésére, márpedig a garatmirigytől függ mind a fiasítás táplálása, mind a nektár mézzé való átalakítása, tehát a méhecske egészsége és teljesítménye is.
Tehát a méz jobban táplálja, és nem veszi igénybe a méhek szervezetét, a cukor kevésbé táplálja és terheli is a méheket.

Mit várhatunk az APIDIÁR® BLACK folyadéktól?

Az APIDIÁR® jól mézelő gyógynövények kivonatából áll, amely növények

  • Fűszerhatásukkal javítják a méhek szervezetének működését. Javítják az emésztést, segítik a táplálék-komponensek hasznosulását. Támogatják az immunrendszer működését.
    Mikroba ellenes anyagként segítik a szerre érzékeny, fertőzést okozó mikroorganizmusok – baktériumok, gombák, vírusok, mikroparaziták – és egyéb élősködők fertőző hatásának megelőzését és kezelését, ugyanakkor a bélflóra hasznos baktériumait nem pusztítják el, hanem támogatják.
    Parazitariasztó anyagként bekerülve a méhek testnedveibe, zsírtestébe riasztják az azokat szívó belső és külső parazitákat.

Az APIDIÁR® BLACK folyadék szelídgesztenye kivonatot is tartalmaz, amelynek 

intenzív, hasmenés ellenes hatása mellett külön adottsága, hogy a kórokozók spórás formái ellen (pl: Nosema) hatékonyabbá teszi a gyógynövénykivonatokat!

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy az APIDIÁR® javítja a méhek, és rontja a kórokozók esélyeit, az APIDIÁR® BLACK folyadék pedig fokozottan hatásos a spórás kórokozók elleni védekezés esetén. Mindezzel a hatással – sok méhész tapasztalata szerint – kompenzálja a cukoretetés hátrányait.

Mire van még szüksége méheinknek?

A méhek szervezetének működéséhez, a hőmérsékletszabályozáshoz, télen a “fűtéshez” szükséges izommunkához bőséges B vitaminforrásra van szükség. A tél végén induló fiasításhoz pedig mind az anya, mind pedig adolgozók számára a B vitamin mellett fontosak az aminosavak is. Ezeket az létfontosságú alkotóelemeket prémium minőségben biztosítja (pedigrés alapanyagokkal) az APIVIT® B COMPLEX VITAMIN folyadékunk.

Mindezzel szeretnénk hozzájárulni az Ön méhészkedésének biztonságához és gazdaságosságához.

Próbálja ki termékeinket Ön is!