Hatékony és védelmet nyújtó élelem kiegészítés ősszel és télen

OLVASSA EL SZAKMAI CIKKEINKET!

Blog

Hatékony és védelmet nyújtó élelem kiegészítés ősszel és télen

Beteleltünk. Ha tudjuk, ha nem: ezzel meghatároztuk a betelelő állomány létszámát és maximálisan elérhető életkorát. Feladatunk, hogy ezt az állományt minél jobban megőrizzük tavaszig. Egyre gyakrabban előfordul, hogy a betelelt táplálék nem tart ki tavaszig, ezért szükséges annak pótlása.

Beteleltünk. Ha tudjuk, ha nem: ezzel meghatároztuk a betelelő állomány létszámát és maximálisan elérhető életkorát. Feladatunk, hogy ezt az állományt minél jobban megőrizzük tavaszig. Egyre gyakrabban előfordul, hogy a betelelt táplálék nem tart ki tavaszig, ezért szükséges annak pótlása. 

A nektár és a virágpor nemcsak a méhek szervezetének építőköveit és energiaforrását tartalmazza, de a szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat és az anyagcserét előmozdító és az immunrendszert támogató hatóanyagokat is. 

Mind méhész óriásaink, Báró Ambrózy Béla, Sőtér Kálmán, Id. Boczonádi Szabó István, Örösi Pál Zoltán, mind napjaink tudósai, mint szükséges rosszról beszélnek a cukorról, kihangsúlyozva, hogy a méh természetes tápláléka a méz és a virágpor. Ha nyáron vagy télen szükségből etetésre, vagy főhordás előtt spekulatív, serkentő etetésre kerül sor, akkor mégis a cukor a legjobb pótanyag, jóllehet nem tekinthető változatos tápláléknak.

A cukor-etetés három fontos problémát jelent a méhek szervezetében:

 1. nincsenek a cukorban az anyagcserét előmozdító és az immunrendszert támogató anyagok; 

 2. a méz (pH = 3,8-4,8), a nektár (pH = 2,7-6,4) és a cukor (pH = 6,8-7,5) savassága közti különbség emésztési többlet terhet jelent a méh szervezetére, ezzel nehezíti az immunrendszerének optimális működését;
 3. hátrányos hatása van a méh középbelében lévő, megfelelő szerkezetű, kocsonyás állagú, ún. peritróf membránra, amelyen keresztül lépnek a középbélbe az emésztéshez szükséges emésztőnedvek, s azon keresztül lépnek a méh szervezetébe a feldolgozott tápanyagok. De a peritróf membrán fejletlensége vagy sérülése a táplálékkal bekerülő kórokozóknak is szabad utat ad a méh testnedve, a hemolimfa felé. 
A fenti problémák kiküszöbölésére ajánljuk az APIDIÁR® Black folyadékot az alábbi előnyök miatt. 
 1. pótolja azokat az anyagcserét előmozdító és az immunrendszert támogató anyagokat, amelyek a nektárban – szerencsés esetben – jelen vannak; 
 2. a méhek emésztését, táplálékhasznosítását segítő hatásával támogatja a méhek szervezetét a nektárnál magasabb pH értékű cukor-készítmények 
  feldolgozásában; 
 3. baktérium, gomba és mikroparazita ellenes gyógynövényei nem csak a táplálékkal a középbélbe került kórokozókat pusztítják el, de a méh középbelében lévő peritróf membrán fejlődésére és épségére is vigyáznak. A peritróf membrán nem egy kész szerv, hanem folyamatosan képződő kocsonyás hártya, amelynek képződésére, szilárdságára a cukor károsan hat. 

Nem csak a kórokozók esélyének csökkentését, a betegségek megelőzését, hanem a méhek szervezetének működését, egészségének megőrzését, s az egészséggel járó jó teljesítményt is szolgálja

Milyen problémák miatt fontos a méheknek az APIVIT® B COMPLEX VITAMIN folyadék alkalmazása a cukorlepényben?
Hogyan lesz a cukorból izommunka? 

A cukorban kémiai energia van, ennek kell a mechanikai mozgást biztosítani! A méh esetében szénhidrát, azaz a cukor vagy méz kémiai energiáját kell mechanikai mozgássá alakítani a méh szárnyainak mozgatására. Ez az átalakulás a méhek hemolimfájában történik, amely átjárja és mozgásba hozza a méh szárnyának izmait. Így fűt a méh izommunkával. 

S miért kérdés ez most a mi esetünkben? A hemolimfában a cukor átalakításához B vitamin szükséges! A B vitamin a rovaroknál esszenciális vitamin. Egyre közismertebb, hogy a növények terméseinek, mint élelmiszer nyersanyagoknak, beltartalmi értéke fokozatosan csökken. Egy ausztrál kutatás kimutatja, hogy csökken a nektár és a virágpor vitamin, aminosav, ásványi anyag tartalma is. Ha virágporral jól is teleltünk be, nem biztos, hogy a méhek szervezetének működéséhez, a hőmérsékletszabályozáshoz, a fűtéshez szükséges izommunkához elegendő a B vitamin.

A tél végén induló fiasításhoz pedig mind az anya, mind a dolgozók számára fontosak a B vitamin mellett az esszenciális aminosavak, melyek hiánya esetén a többi aminosav beépülése is zavart szenved, tehát a szervezet nem fejlődik kellőképpen.  Az APIVIT® B COMPLEX VITAMIN folyadék  hatóanyagainak jó felszívódását és hasznosulását a készítményben lévő gyógy- és fűszernövények étvágyat és emésztést javító kivonata segíti.

 1. támogatja a méhek egészségének megőrzését, a méhek szervezetének 
  működését, teljesítményét; 
 2. támogatja a méhek izommunkán alapuló hőtermelését. 
 A készítmények adagolhatóak itatóvízbe és cukorszirupba, cukorlepénybe is.

Ismerje meg termékeinket!