Újabb tényezőt vizsgálnak a kutatók a méhek pusztulásával kapcsolatban

OLVASSA EL SZAKMAI CIKKEINKET!

Blog

Újabb tényezőt vizsgálnak a kutatók a méhek pusztulásával kapcsolatban

Az elégtelen tápanyagfelvétel hatása a méhek életére

Napjainkban a méhpopulációk erőteljes csökkenésének legfőbb okaként leginkább a növényvédő szereket (peszticidek) és a méhbetegségeket jelölik meg. Ám a „táplálkozási stressz” is egy ilyen tényező. Az élőhelyek elvesztése és az intenzív mezőgazdaság csökkentik a méhek tápanyag-erőforrásait. Friss kutatások kimutatták, hogy ez jelentősen csökkenti a növényvédő szerekkel és a betegségekkel szembeni ellenálló képességüket.

 A méhek táplálkozási igényei

A felnőtt egyedeknek főleg szénhidrátokra van szükségük, és a nektárban lévő cukrok energiát biztosítanak a hordáshoz és a hőszabályozáshoz. Lárváiknak fehérjékre (aminosavakra), zsírokra, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük a növekedéshez, és szerveik egészséges kifejlődéséhez. Ezek a tápanyagok a virágporból származnak. 

Különbséget kell tennünk a méhek táplálékának minősége és mennyisége között. A tömegesen virágzó növények, mint például a napraforgó vagy a repce bőséges táplálékot biztosítanak. Ennek azonban vannak hátrányai is: csak korlátozott ideig elérhetőek, növelik a peszticideknek való kitettséget, és kicsi az esélye, hogy táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott a tartalmuk (például a napraforgó pollen kevesebb fehérjét tartalmaz).

Az össz-fehérjemennyiség mellett az aminosavak is fontosak. Vannak virágporok, melyekből hiányoznak vagy nem megfelelő arányban tartalmazzák a nélkülözhetetlen aminosavakat, ami kedvezőtlenül hat a lárvák fejlődésére. A vegyes pollen étrend sokkal előnyösebb, mint az egyetlen pollen forrás.

A méhproblémák közelmúltbeli áttekintésében a monokultúrával táplált méheket olyan emberekhez hasonlították, akik egy hónapig csak szardíniát, csokoládét vagy paszternákot esznek! 

Nektár és virágpor

A nektár elsősorban egyszerű cukrok oldata; szacharóz, glükóz és fruktóz változó arányban. Ezenkívül aminosavakat is tartalmaz, de sokkal kisebb mennyiségben.
A virágpor sokkal összetettebb. Táplálkozási értékének nagy része a fehérjében van – ez a száraz tömeg több mint fele is lehet. Amikor a méhek összegyűjtik a virágport, nektárt adnak hozzá, hogy összetapadjanak a szemek a lábakon történő szállítás céljából, így a kaptárba bevitt virágpor extra cukrot tartalmaz (ez a tárolt virágpor méhkenyér néven ismert).
A fehérjeigény a dolgozó/fiasítás aránytól függ. A nagyobb fiasítás azt jelenti, hogy nagyobb szükség van a pollenfehérjére. Az élelemforrások mézként vagy méhkenyérként történő tárolása bizonyos mértékig csökkentheti a táplálkozási egyensúlyhiányt.


A betegségek, a növényvédő szerek és a táplálkozás kölcsönhatása

A mézelő méheket számos parazita és kórokozó sújtja, amelyek befolyásolhatják az egészségüket. A többszörös patogén fertőzések általánosak, melyek gyakran társulnak a Varroa destructor parazita atkával. Ez világszerte megfertőzi a legtöbb háziméh családot, és vírusos betegségeket is terjeszt. Egyes kórokozók közvetlen hatással vannak a méhek táplálkozására. A bél parazita, a Nosema versenyben áll a gazdaállat szerepét betöltő méhhel a szénhidrátokért, „energia stresszt” okozva, ráadásul megzavarja az emésztést is. A mézelő méhek szegényes táplálkozása, mint amikor egyetlen virágporfajtát fogyasztanak egy keverékhez képest, csökkenti immunitásukat a fertőzések ellen.


Ezenkívül az alultáplált mézelő méhek kevésbé hatékonyak a növényvédő szerek méregtelenítésben. A széles körben alkalmazott neonikotinoidok szisztémás növényvédő szerek, amelyek a növényi szöveteken keresztül a nektárba és a virágporba is bejutnak. A közvetlen toxicitástól eltekintve bebizonyosodott, hogy ezek végzetes hatással vannak a méhek repülésére, a navigációjára, tanulására, pedig ezek nagyon fontosak az élelem begyűjtése szempontjából. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a méhek nem képesek a neonikotinoid növényvédő szereket megízlelni, felismerni, ami különösen aggasztó.


A mézelő méhek anélkül is, hogy hordásra mennének, otthon is növényvédő szereknek vannak kitéve. Számos mérgező vegyi anyag a kaptárban tárolt virágporba kerül, ideértve a méhészek által a Varroa elleni küzdelemhez használt miticideket (parazita ellenes készítmények) is.
A virágpor fogyasztása tehát befolyásolja a méhek élettartamát, immunkompetenciájukat, a kórokozókkal szembeni rezisztenciájukat és a viselkedésbeli átmenetet.

Nemzetközi kutatók arra jutottak a közelmúltban elvégzett kísérletek alapján, hogy a méhek egészségét befolyásoló kórokozók közül a Varroa destructor, az RNS-vírusok és a Nosema ceranae mikrosporidia vannak a legnagyobb hatással a méhelhullásra. Kimutatták, hogy a rossz táplálkozásnak kitett telepeknél magasabb a Nosema fertőzések aránya.


A szegényes táplálkozás és más stressz tényezők közötti összetett kölcsönhatások hozzájárulnak mind a vadon élő, mind a házilag tartott mézelő méhek rossz egészségi állapotához. Szerencsére vannak módszerek a méhek táplálkozásának javítására. Az egyik ilyen nyilvánvaló mód a félig természetes élőhely megőrzése a mezőgazdasági területeken, hogy a vadvirágok táplálják a méheket és változatosabbá tegyék étrendjüket.

A valóságban ez egyelőre kétséges, hogy megvalósul, és sokfelé nagyon szegényes a méhlegelő, ezért más megoldásra is gondolniuk kell a méhészeknek. Ezen megfontolások alapján fejlesztettük ki az APIVIT® B COMPLEX VITAMIN folyadékot, mely tartalmazza a méhek számára az összes létfontosságú tápanyagot (B vitaminok, aminosavak, cink), melyek hozzájárulnak az egészséges és erős egyedek kifejlődéséhez.

Ha idejében megkapják a méhek ezeket a tápanyagokat, akkor szerveik megfelelően fejlődnek ki, garatmirigyük nagy és fejlett lesz, ami számottevően megnöveli méztermelő képességüket. Erősebb és ellenállóbb lesz szervezetük a betegségekkel és mérgezésekkel szemben is.

TÖLTSE LE A MÉHÉSZETI ALAPISMERETEKET TARTALMAZÓ E-BOOK-OT ÖN IS!


Ismerje meg termékünket!