Az itató fontossága

OLVASSA EL SZAKMAI CIKKEINKET!

Blog

Az itató fontossága

Az eredményes és biztonságos méhészkedés egyik alappillére a megfelelő itatóvíz biztosítása a méhek számára. A víz a nektárral és virágporral egyenlően fontos tápláléknak számít a méhek számára, hiszen a pempőgyártáshoz, a mirigyek termeléséhez, a fejlődéshez-növekedéshez, sőt az energiatermeléshez is nélkülözhetetlen.

Megfigyelések alapján elmondhatjuk, hogy rövidebb ideig élnek, és teljesítményük is kisebb azoknak a méheknek, melyek nem jutnak elegendő vízhez. A nyári melegben a kaptár hőmérsékletét és páratartalmát is folyamatosan szabályozzák a méhek, melyhez szintén szükség van a vízre. Nem mindegy, hogy milyen messze kell elrepülnie a méheknek a vízforrásig, hiszen mindez idő és energiaveszteséget jelenthet.

Méh itatás - APIDIÁR

A bőséges és jó minőségű víz a betegségek megelőzésében is kiemelten fontos szerepet játszik, lehetővé teszi a méhcsaládok egészséges fejlődését. A megfelelően kihelyezett itató hiányában a méhek egyéb vízlelőhelyeket keresnek, melyekre sokszor csak távolabb találnak rá, ráadásul annak minősége is bizonytalan, mérgező anyagokat tartalmazhatnak.

A méhcsaládok vízszükséglete folyamatosan fennáll, tavasszal, illetve a nyári melegben különösen nagy (kb. 2-4 liter/méhcsalád). Nektárhordások, melyek 60-70% vizet tartalmaznak, még alig vannak tavasszal. A szükségletet túlnyomóan a gyűjtő méhek hordják be. Akár zárt helyen teleltettünk, akár a szabadban, gondoskodjunk arról, hogy már az első kiröpülésnél működjék az itató. A méhek rákapnak, nem kószálnak el, nem lesz veszteség, nem zavarják a szomszéd itatóin a baromfikat stb. Téves felfogás, miszerint csak nagy járáskor, nyáron kell a víz a méheknek! A szorgos jószágok most már minden órát kihasználnak szaporodásra. A fiasítás már a tél közepén megindult a legtöbb családnál, kell tehát a víz. A belső lecsapódás, páracseppek, a fészek nedve nem pótol semmit: a vízigény több deciliter naponta, majd a fejlődés csúcsán eléri a litert is. A helyben felállított itatóról percek alatt megfordul a vízhordó méh. Szervezete még a hűvösben sem hűl le, nem lesz ledermedés, elhullás. A távolról hordó méhekre útközben sok veszély vár a ledermedésen kívül.

Az itató felállítása, tehát egy mesterséges vízforrás létesítése a családok közelében segít fedezni ezt a szükségletet és megakadályozza a gyűjtő méhek elvesztését. Ez utóbbi a túl távoli vízforrások és főleg rossz időjárás esetén lép fel.

Jól bevált a 20-30 cm magas, négyszögletes tartály, melybe 40-50 liter víz fér. Úszóként egy farudakból álló rács, vagy nád szolgálhat. A rudak közötti távolság 2-3 mm legyen. Ezt a távolságot tartsuk be a tartály szélein is. Így megakadályozzuk, hogy a méhek a vízbe esve megfulladjanak. A tartályt szélmentes, tavasszal napos, nyáron árnyékos helyre állítsuk. A méhek azonnal rátalálnak és rendszeresen odarepülnek, amíg a vízpótlás folyamatos. Ügyeljünk rá, hogy az itatót közvetlenül a tisztuló kirepülés után üzembe helyezzük. Tartsuk az itatót olyan tisztán, amennyire lehet.

Néha előfordul, hogy a méheket először rá kell szoktatni az itatóra (bár az idejében kirakott itatóra nem nagyon kell szoktatni őket). Ilyenkor cukros vizet önthetünk bele, vagy a rácsra kikristályosodott mézet kenhetünk. Ez odavonzza a gyűjtő méheket, ők azonnal továbbadják társaiknak az új táplálékforrás helyét.

Tapasztalataink szerint az APIDIÁR® PLUSZ folyadék kiválóan alkalmas arra, hogy odavonzza az itatóra a méheket. Ezen kívül segít egészségesen, jó kondícióban tartani az egyedeket, biztosítja az emésztőrendszer megfelelő működését, megakadályozza a korokozók behurcolását a kaptárba, illetve segít higiénikusan tartani az itatóvizet, így megelőzhetőek a fertőzések és betegségek.

Az alábbi kép 2 órával 100 ml APIDIÁR® PLUSZ folyadék beöntése után készült az itatóról!

Méh itatás - APIDIÁR használatával

Az APIDIÁR@ mellett még az APIVIT@ B COMPLEX VITAMIN folyadékot ajánljuk az itatóvízhez adagolni, mert amely tápanyagokat a méhlegelőkön nem tudnak magukhoz venni a méhek, azt ez a készítmény pótolja, így folyamatosan biztosított a méhek számára nélkülözhetetlen vitaminok, aminosavak és egyéb természetes hatóanyagok.

Havonta egyszer-kétszer tisztítsuk ki és töltsük fel vízzel, így az itató higiénikus marad. A tisztításhoz semmilyen vegyszert vagy mosószert ne használjunk, csak bő, forró vizet. Az itatót nem szabad elhanyagolni, mert ha nem töltögetik rendesen, a méhek elszoknak róla és szétszélednek.

Ismerje meg gyógynövény alapú, a természetes méhegészséget szolgáló termékeinket!

 

E-book a sikeres méhészkedésért

Az „A mézelő méhek életének rövid áttekintése” egy alapfokú, méhészeti ismereteket tartalmazó szakmai olvasmány. 

Célja, hogy elősegítse az eredményes és sikeres méhészkedést.

TÖLTSE LE ÖN IS!


Ismerje meg termékeinket!